Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πόσο κοστίζει μια γενικη ανακαινιση σπιτιου



 Γενική ποιοτική ανακαίνιση



Γενική ποιοτική ανακαίνιση: ας δούμε καταρχήν επιγραμματικά τι απαιτείται σε μία γενική ανακαίνιση
Ανακαίνιση εξωτερικών τοίχων. Ανακαίνιση – αντικατάσταση κουφωμάτων. Ανακαίνιση διαμόρφωση εσωτερικών χώρων. Ανακαίνιση – αντικατάσταση κουζίνας. Ανακαίνιση – αντικατάσταση μπάνιου. Αντικατάσταση ντουλαπιών. Ανακαίνιση δαπέδου με αντικατάσταση πλακιδίων η τοποθέτηση βιομηχανικού ξύλου η τοποθέτηση πλωτού δαπέδου κ.λ.π. Αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων. Αντικατάσταση εσωτερικών κουφωμάτων. Τοποθέτηση γυψοσανίδων σε οροφές η χωρίσματα. Κρυφοί φωτισμοί. Ελαιοχρωματισμοί. Αντικατάσταση στέγης αν πρόκειται για μονοκατοικία με κεραμοσκεπή. 

Ξεκινώντας με εργασίες για ανακαίνιση εξωτερικών τοίχων, οι εξωτερικοί τοίχοι μπορεί να επισκευαστούν με πολλούς τρόπους. Συνήθως εδώ στην Ελλάδα κάνουμε ένα απλό βάψιμο το οποίο διαφέρει στην τιμή ανάλογα με την εταιρία, το χρώμα και την ποιότητα. Οι τιμές για εργασία και υλικά κυμαίνονται από 5,5 ευρώ, και για τα σπατουλαριστά θα υπολογίσετε 10,00 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και αν απαιτηθούν ειδικά χρώματα και τεχνοτροπίες μπορεί το κόστος να φτάσει έως και τα 20 € το τετραγωνικό. Τα χρώματα εξωτερικής χρήσης είναι τα πλαστικά, τα ακρυλικά και τα σιλικονούχα. Τα δύο τελευταία κατά την γνώμη μου είναι οι καλύτερες επιλογές που μπορούμε να κάνουμε και αυτό για την ιδιότητά που έχουν να προστατεύουν την εξωτερική επιφάνεια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες υγρασίες, και ρύπανση περιβάλλοντος ορισμένα πολύ πιο εξειδικευμένα χρώματα περιέχουν αντιμουχλικά και στεγανοποιητικά συστατικά και χρησιμοποιούνται σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις.


Εναλλακτικά, στην εξωτερική ανακαίνιση ενός κτιρίου θα μπορούσε κανείς να μπει σε μια περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία που αντέχει όμως πολύ περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου, π.χ. στην επιλογή του έτοιμου χρωματικού σοβά. Στην αγορά υπάρχουν πολλές εταιρείες που βγάζουν έτοιμους, έγχρωμους σοβάδες σε ποικιλία χρωμάτων. τι κερδίζετε;  αποφεύγονται τα αλλεπάλληλα βαψίματα αφού ένας καλός σοβάς μπορεί υπό κανονικές συνθήκες θα κρατήσει μέχρι και είκοσι χρόνια. Οι τιμές διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, η έρευνα της ομάδας μου στην Δημιουργών Τέχνημα έδειξε ότι κυμαίνονται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τα καλά χρώματα. Στην αγορά υπάρχουν και έτοιμοι οικολογικοί σοβάδες των οποίων τα χρώματα προέρχονται από πωρόλιθους, αλεσμένα κεραμίδια, θηραϊκή γη (που είναι και ένα από τα καλύτερα υλικά) και άλλα φυσικά υλικά. Λόγω της φυσικής τους σύστασης, οι αποχρώσεις παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και επιπλέον παρέχουν καλύτερη θερμομόνωση, επιτρέποντας ταυτόχρονα στους τοίχους να αναπνέουν.Tips  Πριν καταλήξετε στο χρώμα που θέλετε για τους τοίχους κάντε πρώτα μερικές δοκιμές, αφήστε το χρώμα να στεγνώσει καλά και μετά επιλέξτε το καταλληλότερο για το κτίριο σας. Ιστορικά καταγεγραμμένα τα περισσότερα σπίτια που χτίστηκαν πριν από τη δεκαετία του 80 δε διέθεταν θερμομόνωση, αφού δεν το προέβλεπε κανένας κανονισμός, και επιπλέον οι κατασκευαστές στην πλειοψηφία τους είχαν μόνο το κέρδος ως κριτήριο για την όποια κατασκευή.


Σήμερα ο κανονισμός υπάρχει και έχει γίνει σε όλους κατανοητό πως η καλή μόνωση του κτιρίου είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και την προστασία των υλικών. Στο εμπόριο διατίθενται θερμοπροσόψεις που προστίθενται στην υπάρχουσα τοιχοποιία και προσφέρουν τη θερμομόνωση που λείπει από τα περισσότερα κτίρια. Αυτές οι μονώσεις συνδυάζονται με έτοιμους σοβάδες σε διάφορα χρώματα και έτσι γλιτώνετε τα πρόσθετα έξοδα για επιπλέον σοβατίσματα και βαψίματα. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, αφού οι περισσότερες εταιρείες διαθέτουν έτοιμες θερμοπροσόψεις στα τρία πιο συνηθισμένα υλικά: στη διογκωμένη, την εξηλασμένη πολυστερίνη και τον πετροβάμβακα. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 40 € το τετραγωνικό μέτρο, αλλά εξαρτώνται από το υλικό, τον όγκο και το σχήμα της επιφάνειας που θα καλυφθεί. Tips:  η σωστή επιλογή και η πιο συμφέρουσα οικονομικά είναι να αναθέσετε το έργο της θερμοπρόσοψης κατ αποκοπή σε κάποια εταιρία η εργολάβο. 

Κουφώματα εξωτερικά, ξύλινα η αλουμινίου, τα κουφώματα σαφώς και έχουν σημαντική θέση στη συνολική οικονομική λειτουργία του σπιτιού. Εάν δεν εφαρμόζουν καλά, η έχουν χαλάσει, ή είναι με μονό τζάμι, καλό είναι να σκεφτεί κανείς να τα αλλάξει.
Ξεκινώντας από τα παντζούρια, εάν αυτά είναι ξύλινα και δεν έχουν σαπίσει, ένα απλό τρίψιμο και βερνίκωμα μπορεί να είναι αρκετό για να τα επαναφέρει, εάν όμως είναι κατασκευασμένα από κάποιο άλλο υλικό στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζονται αλλαγή, σήμερα με τις νέες διατάξεις περί ενεργειακής ταυτότητος κτιρίων μάλλον θα πρέπει να θεωρείτε την αντικατάσταση τους βέβαια και αυτό βάση της συνολικής εικόνας που θα πρέπει να έχει το κτίριο σας σε σχέση με την επιβεβλημένη αντικατάσταση των κουφωμάτων αλουμινίου η άλλων. Το κυρίαρχο υλικό στην κατασκευή των εξωτερικών κουφωμάτων είναι το αλουμίνιο ως πιο ελαφρύ με λιγότερη ανάγκη για συντήρηση. Το κλασικό ξύλο κατά την γνώμη μας παραμένει το πιο αγαπημένο τόσο από άποψη αισθητικής όσο και λόγω της ευελιξίας του καθώς και της φυσικής θερμομονωτικής και ηχομονωτικής του ιδιότητας.

Στην αγορά παρ όλα αυτά σήμερα, διατίθενται και κουφώματα που συνδυάζουν το ξύλο με το αλουμίνιο, καθώς και πλαστικά κουφώματα από PVC. Το PVC οικονομικά , είναι η πιο φθηνή επιλογή όμως αλλοιώνεται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο - κάτι που συνοδεύεται και από τις όποιες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όπως σε όλα τα προϊόντα, οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, τις ιδιαιτερότητες των υλικών, τα χρώματα, το μέγεθος των ανοιγμάτων και το προφίλ που καλούνται να καλύψουν. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 1.000 € το κούφωμα αλουμινίου διαστάσεων ύψους 2.20 χ 1.30 με σήτα και παντζούρι, αλλά εξαρτώνται και από το αν έχουν θερμοδιακοπή, αν φέρουν ιμάντα η μοτέρ, από την επιλογή του χρώματος κ.α.. Tips: να θυμάστε σε κάθε περίπτωση ότι: όποια σειρά αλουμινίου και αν επιλέξετε, αν η εφαρμογή των υλικών κατασκευής δεν πραγματοποιηθεί σωστά από τον τεχνικό, όποια και αν είναι η σειρά των αλουμινίων που θα έχετε επιλέξει τότε απλά θα σας είναι άχρηστη.


Οι γυψοσανίδες, επιλέγοντας διαμόρφωση με το παραπάνω υλικό σας δίνεται η δυνατότητα να διακοσμήσετε με σχήματα όλες τις οροφές αλλά και του τοίχους, σήμερα στις ανακαινίσεις έχουν πρωταρχικό ρόλο και δίνουν λύσεις που παλαιότερα απλά δεν υπήρχαν. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 20 € το τετραγωνικό μέτρο αλλά εξαρτώνται και από τον τελικό σχεδιασμό. Tips: ζητήστε να δείτε σχέδια από άλλα έργα και εκμεταλευτείτε τις δυνατότητες για κρυφό φωτισμό. 

Εσωτερικές πόρτες: προτιμήστε να έχουν κάσα από μασίφ ξυλεία πολλαπλών στρώσεων, οι μεντεσέδες να είναι βαρέως τύπου και να είναι ρυθμιζόμενοι, να έχουν ηχομονωτικά λάστιχα περιμετρικά της κάσας, τα περβάζια να είναι κουμπωτά εσωτερικά και εξωτερικά, υπάρχουν πόρτες με επένδυση καπλαμά φυσικού ξύλου, υπάρχουν πόρτες ιμι – μασίφ και πόρτες από μασίφ ξύλο. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 200,00 € το τεμάχιο τοποθετημένες για πόρτα laminate και ανεβαίνουν βάση του υλικού κατασκευής και του σχεδιασμού. Tips: προτιμήστε να προμηθευτείτε πόρτες με αυξημένη αντοχή, μπορεί να σας στοιχίσουν κάτι παραπάνω αλλά θα τις χαρείτε για πολλά χρόνια. 

Επίπλωση κουζίνας: στο κεφάλαιο κουζίνα όποια πληροφορία και αν σας δώσω πραγματικά πιστεύω ότι θα σας κουράσει και θα σας μπερδέψει. 
Οι τιμές κυμαίνονται από τα 190 έως τα 250,00 € το τρέχον μέτρο αλλά εξαρτώνται και από πάρα πολλούς παράγοντες, π.χ. αν θα είναι από υλικό βακελίτη, αν θα είναι από ξύλο μασίφ η δρυς, αν θα έχει μηχανισμούς soft close σε όλα τα συρτάρια, αν θα έχει τροφοθήκη κ.α. τον τελικό σχεδιασμό. Tips: αν σας υποσχεθούν προσφορά για το τρέχον μέτρο στα 150, 00 ευρώ απλά αγνοήστε τους.


Στο θέμα των ειδών υγιεινής και των πλακιδίων, θεωρώ ότι δεν πρέπει να αναφερθώ καθόλου και αυτό γιατί οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει και δει αρκετά ώστε να έχετε άποψη. 

Δάπεδο Laminate, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη, χρώματα, σχέδια κ.λ.π. η καλή κατηγορία θεωρείτε η κατηγορία χρήσης 33 (επαγγελματικής δηλαδή χρήσης), Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 20,00 € το τετραγωνικό μέτρο αλλά εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες. Tips: ζητήστε να περιλαμβάνεται στην τοποθέτηση η χρήση υποστρώματος H.D.F. μεγάλης ανθεκτικότητας δηλαδή, είναι άκαυστο και έχει ακουστικότητα Bfi-s1, άρτια (συμπεριφορά στον κρότο). 

Η στέγη σας, εάν το σπίτι που θα ανακαινίσετε είναι ιδιόκτητη μονοκατοικία, ίσως χρειαστεί να επισκευάσετε και τη στέγη. Σε περίπτωση που το σπίτι έχει κεραμίδια, πρέπει να ελεγχθούν για σπασίματα ή ρωγμές και τα ελαττωματικά να αντικατασταθούν. Αν δεν υπάρχει μόνωση, θα πρέπει να προστεθεί. Σε στέγες με δώματα θα πρέπει πάλι να γίνει έλεγχος της μόνωσης και της στεγάνωσης, καθώς και στις κλίσεις των ρήσεων, στην περίπτωση που υπάρχει υποψία υγρασίας στα ταβάνια των ορόφων. Η διόρθωση της στέγης είναι σημαντική καθώς αποτελεί το πιο εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες στοιχείο του κτιρίου. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 90,00 € το τετραγωνικό μέτρο αλλά εξαρτώνται και από τον τελικό σχεδιασμό της στέγης καθώς και από τις πλευρές που θα έχει, επιπλέον αν το εσωτερικό της έχει εμφανή ξύλα η όχι. Tips: να ζητήσετε η στέγη σας να έχει καλή μόνωση και αναπνέουσες μεμβράνες.


Η ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Τα συνεργεία που θα αναλάβουν το έργο ανακαίνισης πρέπει να έχουν πείρα και αν οι ίδιοι δεν έχετε συγκεκριμένη γνώση των εργασιών κατασκευής, είναι προτιμότερο να αναθέσετε το έργο σε έναν αρχιτέκτονα ή πεπειραμένο εργολάβο εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις εργασίες και να σας εξασφαλίσει ένα σωστό αποτέλεσμα. Υπηρεσίες έργου Καταγραφή σκοπιμότητας έργου μελέτη αρχιτέκτονα και διακοσμητή προγραμματισμός εκτελέσιμου έργου, παραγγελίες σε υλικά και αναλώσιμα, χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης έργου με επίβλεψη έργου ανακαίνισης, διασφάλιση πελάτη με ιδιωτικό συμφωνητικό και με νομική προστασία. Συνεχή παρακολούθηση έργου. Νομική προστασία αστικής ευθύνης. Tips: στην ελεύθερη αγορά, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που μπορούν να αποπερατώσουν τέτοιου είδους έργα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν φέρουμε εγώ και η ομάδα μου τον τίτλο ΤΕΛΕΙΑ.


ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ". Η  Δημιουργών Τέχνημα έχει να επιδείξει αρκετά έργα, εσείς συγκεντρώστε τουλάχιστον δυο προσφορές και κατόπιν προχωρήστε βάση αντικειμενικών κριτηρίων στην ανάθεση του έργου σας.  Tips ζητήστε προσφορά κατ αποκοπή "με το κλειδί στο χέρι"  και επιπλέον απαιτήστε επίβλεψη του έργου καθ όλη την διάρκεια εκτέλεσης του έργου. 




 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου