Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πόσο κοστίζει μια ανακαινιση σπιτιου με ποιοτικα υλικα



ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ


Ποιοτική ανακαίνιση: κατά την γνώμη μου, ποιοτική ανακαίνιση εσωτερικών χώρων είναι και η ολοκληρωμένη ανακαίνιση με υλικά και εξοπλισμό που δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα για τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον. Η ποιοτική ανακαίνιση σημαίνει και ποιότητα ζωής, την θεωρώ επένδυση και όχι ακριβή υπόθεση η περιττό έξοδο. Αν βρεθείτε, στην θέση που θα πρέπει να επιλέξετε μεταξύ ποιότητας και φασόν τότε προτιμήστε να γίνουν στο χώρο σας λιγότερες εργασίες από αυτές που θα θέλατε, μην ξεχνάτε ότι το φθηνό θα το πληρώσετε αργά η γρήγορα δύο φορές. Ένας καλός διακοσμητής, η ένας καλός αρχιτέκτονας, θα φροντίσει πρώτα από όλα να σας ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα για τις όποιες επιλογές,  σας δίνουν την δυνατότητα διαχείρισης του ποσού που θα διαθέσετε.

Τα κόστη, οι δαπάνες πρέπει να μοιραστούν με σειρά προτεραιότητας, σε εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, δηλαδή με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και θέρμανσης. Εννοείται ότι ασφάλεια χωρίς προσοχή, σε οποιαδήποτε οικοδομική εργασία που αφορά φέροντα οργανισμό δεν νοείται, αυστηρά και χωρίς καμία έκπτωση σε υλικά και εργασία. Οι εργασίες που περιλαμβάνονται σε ένα έργο ποιοτικής και ουσιαστικής ανακαίνισης είναι γκρεμίσματα τοιχίων, νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης, αποχέτευσης, θέρμανσης, λέβητας – καυστήρας - σώματα, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αντικατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων, νέα επίπλωση κουζίνας, δωματίων κ.α. Να θυμάστε πως όλα τα παραπάνω πρέπει να συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους έτσι ώστε η ανακαίνιση να έχει το ζητούμενο που θα εξυπηρετεί όσους πρόκειται να κατοικήσουν – ζήσουν μέσα στο χώρο, δηλαδή εσάς και όχι να εφαρμόζονται κάποιες ιδέες του διακοσμητή η του εργολάβου που τυχόν τον εξυπηρετούν λύσεις που έχουν να κάνουν με την μερική γνώση του εκάστοτε συνεργάτη.
Μια γενική ποιοτική ανακαίνιση αρχικά πρέπει να έχει πλήρη και σαφή υποστήριξη από μία μελέτη εφαρμογής και βέβαια να έχει στόχο να εξυπηρετεί τον άνθρωπο ως προς την απρόσκοπτη καθημερινή κίνηση του μέσα σε όλους τους χώρους του σπιτιού, να έχουν όλοι οι χώροι δυνατόν την χρηστικότητα και την επιθυμητή καλή εικόνα, γενικότερα να διευκολύνουν την διαβίωση μας μέσα στο σπίτι μας. 

Η διακόσμηση τώρα, είναι ένα άλλο ζήτημα, τελείως υποκειμενικό κατά την γνώμη μας, σκοπός της διακόσμησης είναι να βοηθήσει τους χώρους του σπιτιού έτσι ώστε να αναδείξει ολοκληρωμένα το ίδιο το σπίτι με την χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων, υφασμάτων, χρωμάτων, φωτισμού και άλλων. 
Κατά την γνώμη μου, αν έπρεπε να απαντήσω στο κόστος ποιοτικής ανακαίνισης ανά τετραγωνικό αυτό θα ήταν ότι για να κάνετε μια ποιοτική ανακαίνιση θα πρέπει να την υπολογίσετε από 300 έως 400,00 € το τετραγωνικό μέτρο, άρα σε ένα σπίτι που θα ανακαινίσετε με ανώτερα ποιοτικά στάνταρ υλικών και ενός σταθερού εξοπλισμού μέσης ποιοτικής τάξεως, συνολικού εμβαδόν 80 τετραγωνικών θα διαθέσετε περίπου στα 32.000 €. 
Αν τώρα ανέβουμε κλίμακα, στην ποιότητα των υλικών του σταθερού εξοπλισμού που αφορούν π.χ. την κουζίνα η οποία μπορεί να υποστηρίζεται από μηχανισμούς "soft close", πάγκο corian, γωνιακούς μηχανισμούς, επιλέξουμε ντουλάπες ιματισμού με συρόμενες πόρτες και παραστάσεις επάνω στα φύλλα, επιλέξουμε μπάνιο από σειρές που φέρουν σφραγίδα επώνυμων οίκων κ.α. τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι το κόστος ανα τετραγωνικό θα ανέλθει στο ποσό των 450 έως και 550,00 € το τετραγωνικό μέτρο. 

Όπως καταλαβαίνετε, κάθε φορά που ανεβάζεται τον πήχη στην ποιότητα και το μέγεθος εργασιών, τόσο θα ανεβάζετε το ποσό που πρέπει να καταβάλετε ως επένδυση. Στα παραπάνω κόστη, πρέπει να υπολογίσετε και το κόστος επίβλεψης που είναι εξαρτώμενο από τις ανάγκες που παρουσιάζει το κάθε έργο, αυτό μπορεί να είναι π.χ. 2.000 ευρώ αλλά πιστέψτε μας, αξίζει το κάθε ευρώ που θα διαθέσετε, θα σας γλιτώσει από κακοτεχνίες και θα διασφαλίσει ότι η όποια οικονομική απόκλιση δεν θα ξεπεράσει το 10% επί του συνολικού έργου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου