Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

10 χρήσιμες πληροφορίες για τα πέτρινα

Έχετε πέτρινο κτίριο που θέλετε να αναπαλαιώσετε; Δείτε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε προκειμένου να γνωρίζετε το ποιες θα πρέπει να είναι οι απαραίτητες ενέργειες που θα κάνετε και παράλληλα να αποφύγετε τα όποια λάθη και τις όποιες ….."κακοτοπιές".


1.  Πως θα ξεκινήσετε. Πριν από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αναζητήστε τον σωστό συνεργάτη Αρχιτέκτονα η Πολ. Μηχανικό, ο άνθρωπος που θα συνεργαστείτε θα πρέπει να έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στα πέτρινα και στην αναπαλαίωση αυτών.
2.  Το επόμενο βήμα. Επισκεφτείτε μαζί με τον άνθρωπο που θα εμπιστευτείτε το ακίνητο και ζητήστε να κατασκευάσει για λογαριασμό σας μία μελέτη - πρόταση που θα περιλαμβάνει την προ-κοστολόγηση και μια απλή έστω τεχνική περιγραφή η οποία και θα αποσαφηνίζει όλα τα κόστη ανακατασκευής καθώς και τις όποιες άδειες απαιτούνται.
3.  Τα θέλω σας. Αφότου έχετε πλήρη οικονομική εικόνα προχωρήστε στις επιθυμίες σας, καταγράψτε όλα εκείνα τα θέλω σας που αφορούν το ακίνητο σας και τις λεπτομέρειες, όλα αυτά, προκειμένου να βοηθήσετε τον Αρχιτέκτονα στον τελικό σχεδιασμό του δικού σας πέτρινου κτιρίου.
4.  Ποιος θα τα φτιάξει. Αναζητήστε το έμπειρο τεχνικό γραφείο η τον έμπειρο εργολάβο που θα αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών. Συγκεντρώστε το πολύ δύο, η έστω τρεις προσφορές προκειμένου να καταλήξετε στην καλύτερη, αξιολογήστε όμως την όποια προσφορά όχι με απόλυτα οικονομικά κριτήρια αλλά με γνώμονα την εμπειρία του εκάστοτε τεχνικού γραφείου η εργολάβου. Να θυμάστε…. στα πέτρινα, δεν χωρούν τα όποια "θα δούμε" η τα όποια "έλα μωρέ" όλα φτιάχνονται 
5.    Κόστη – χρήματα. Ξεχωρίστε το έργο αναπαλαίωσης ως προς το οικονομικό σκέλος σε δύο μέρη, το πρώτο πρέπει να αφορά τις όποιες οικοδομικές εργασίες, στατικά – δομικά που σημαίνει γκρεμίσματα, εργασίες ενίσχυσης, χτισίματα, τις προμήθειες σε ειδικά υλικά. Το δεύτερο μέρος θα πρέπει να αφορά τον σταθερό εξοπλισμό όπως επίπλωση κουζίνας και ιματισμού ντουλάπες, δάπεδα, είδη υγιεινής, κουφώματα κλπ
6.  Απαιτήσεις. Ζητήστε από τον εργολάβο, να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα επισκευών- κατασκευών που αφορά τον κύριο δομικό ιστό του κτιρίου, τα πέτρινα κτίρια κατά την διαδικασία της αναπαλαίωσης τους απαιτούν συνοχή υλικών και μια συνέχεια ως προς τις εργασίες για τον φέρον οργανισμό τους, εδώ δεν χωρούν αναβολές ως προς την ολοκλήρωση των εξωτερικών τοιχίων.
7.  Προστασία. Σκεπάστε το πέτρινο κτίριο, με το που θα ολοκληρωθούν οι οικοδομικές εργασίες αναπαλαίωσης στον δομικό ιστό, προχωρήστε στην αντικατάσταση της στέγης, (εάν βέβαια δεν την έχετε αντικαταστήσει η επισκευάσει ήδη). 
8.  Εικόνα. Αρμολόγηση στις επιφάνειες πέτρας, το τελικό αποτέλεσμα των τοιχίων που θα επιλέξετε να είναι εμφανή και αναφερόμαστε είτε σε εσωτερικά είτε σε εξωτερικά τοιχία, αυτά για να παρουσιάζουν ομοιογενή εικόνα θα πρέπει να αρμολογηθούν με το ίδιο υλικό την κάθε φορά, έτσι ώστε να έχουμε το ίδιο χρώμα αρμών στην πέτρα.
9.  Διαχρονικότητα. Υλικά, προσοχή στα υλικά δόμησης και συγκολλήσεως των λίθων, μην κάνετε οικονομία σε καμιά περίπτωση, στο εμπόριο πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα υλικά καθώς και χημικά πρόσθετα που προστίθενται στα κονιάματα που θα χρησιμοποιήσουν οι τεχνικοί. Εδώ το ενισχυμένο τσιμέντο, ο χαλαζίας, η άμμο ποταμού, η ηφαιστειακή γαία και άλλα είναι όλα όσα χρειάζονται για να έχουμε ένα πέτρινο που θα φέρει αντοχές πολλαπλάσιες του αντισεισμικού κανονισμού.
10.ΠΡΟΣΟΧΗ. Επιστασία, στο πέτρινο κτίριο δεν συγχωρούνται λάθη, ζητήστε από τον Αρχιτέκτονα σας να τηρήσει ένα πλήρες πρόγραμμα επιστασίας και  επίβλεψης των οικοδομικών εργασιών καθ όλη την διάρκεια τους. Ακόμη και μία μικρή αστοχία εφαρμογής του σχεδιασμού μπορεί να προκαλέσει τεράστια στατικά προβλήματα στο κτίριο.










Σε ένα τόσο σύντομο άρθρο, είναι αδύνατον να αναφερθούν όλες εκείνες οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται και χρήζουν απαντήσεων από κάποιον που πρόκειται να αναπαλαιώσει ένα πέτρινο κτίριο, τα ερωτήματα που μας θέτουν όλοι όσοι ενδιαφέρθηκαν κατά καιρούς να αναπαλαιώσουν – ανακατασκευάσουν ένα πέτρινο κτίσμα είναι πολλά και ποικίλουν.
Στην Δημιουργών Τέχνημα έχουμε καταγράψει περίπου 30 και πλέον διαφορετικά ερωτήματα ως προς την δόμηση ενός πέτρινου κτιρίου.
Ευχόμαστε τα παραπάνω να βοηθήσουν έστω σε έναν πρώτο βαθμό όλους όσους πρόκειται να ξεκινήσουν ένα παρόμοιο έργο. 
Ίσως το πέτρινο κτίριο που προτίθεστε να ανακατασκευάσετε απαιτεί μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος, ρητίνες, χαλυβδοελάσματα, κατασκευές υποστυλώσεων, η ακόμα και τσιμεντοενέσεις. Το βέβαιο είναι ότι σε κάθε περίπτωση καίριας ανακατασκευής πιθανόν να απαιτηθούν εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, η σωστή στατική μελέτη με την ακολουθία της σχετικής επίβλεψης, των όποιων ενισχύσεων, επισκευών, η και άλλων κατασκευών μας δίνει το απαιτούμενο αποτέλεσμα και την εγγύηση ότι η επένδυση που θα έχει αξία στο χρόνο. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου