Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Πριν ανακαινίσετε το σπίτι ή το γραφείο σας

Πριν ανακαινίσετε το σπίτι ή το γραφείο σας; Και προτού κάνετε την οποιαδήποτε ενέργεια θα  πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα: Θα σχεδιάσετε το έργο της ανακαίνισης με τις όποιες αλλαγές μόνοι σας ή θα απευθυνθείτε σε ένα αρχιτέκτονα με εξειδίκευση σε εσωτερικούς χώρους; Τι πρέπει να προσέξετε, πώς θα προσδιοριστεί το κόστος της ανακαίνισης και τι είναι αυτά που πρέπει να πραγματοποιηθούν για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;


Οι επαγγελματίες του χώρου, Αρχιτέκτονες η και διακοσμητές να είστε σίγουροι ότι, θα κάνουν τα πάντα για να ομορφύνουν τον χώρο σας και να γίνει πιο λειτουργικός και όμορφος. Είναι οι άνθρωποι που σας βγάζουν από τον κόπο της έρευνας για υλικά και τεχνικούς, οι υπηρεσίες που προσφέρουν ξεκινούν από την μελέτη και τον σχεδιασμό έως και την τελική κοστολόγηση. Επίσης θα σας υποδείξουν τρόπους να κερδίσετε χρόνο και χρήματα και τέλος εκμεταλλευόμενοι την εμπειρία και την γνώση τους θα σας προφυλάξουν και από πολλές ″κακοτοπιές″ .
Τι ακριβώς κάνουν οι Αρχιτέκτονες  και πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες που προσφέρουν είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε προτού αποφασίσετε να αναθέσετε σε κάποιον ειδικό τη διακόσμηση του προσωπικού η του επαγγελματικού σας χώρου. Οι Αρχιτέκτονες διακοσμητές αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν κάθε είδους χώρο, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και απαιτήσεις ­ καλό θα ήταν όμως να συζητήσετε μαζί τους για όλα όσα θα θέλατε να πετύχετε καθώς και για την αμοιβή τους.
Στη γλώσσα μας, όταν λέμε «αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων» ή « Αρχιτεκτονική διακόσμηση» δεν εννοούμε μόνο την επιλογή των χρωμάτων, των σχεδίων ή και των επίπλων. «Διακόσμηση σημαίνει ότι,  αναλαμβάνω έναν χώρο γυμνό από κάθε άποψη, του προσδίδω ύφος, χρώμα, στυλ και τον επενδύω με αντικείμενα που αρμόζουν στην αισθητική και τις ανάγκες του πελάτη ώστε η τελική διαμόρφωση να είναι αυτό που εκείνος είχε ως επιθυμία.
Τα οργανωμένα τεχνικά γραφεία συνήθως σας γλιτώνουν από πολλούς μπελάδες, όχι μόνο διεκπεραιώνουν τις εργασίες γραφειοκρατίας αλλά συνεργάζονται και με συνεργεία που ελέγχουν και έχουν την δυνατότητα να κατασκευάζουν οικοδομικές και άλλες εργασίες όπως ψευδοροφές, πλακάκια, ελαιοχρωματισμούς, κουζίνες, μπάνια, σκάλες, γύψινα διακοσμητικά και πολλά ακόμη.
Ενημερωτικά να θυμάστε ότι, μπορεί να υπάρξουν κάποιοι αστάθμητοι παράγοντες ­ για τα γνωστά απρόβλεπτα έξοδα όπως συνήθως ονομάζονται ­ που μπορεί να σας βγάλουν εκτός προϋπολογισμού. Σίγουρα όμως, ο επαγγελματίας αρχιτέκτονας θα φροντίσει να τα αποφύγετε κατά το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο τέτοιου είδους αστάθμητοι παράγοντες ξεκινούν συνήθως από την αλλαγή επιλογής υλικών, περισσότερο ακριβών δηλαδή από εκείνα που έχετε κατά νου, επίσης υπάρχουν απρόβλεπτες δυσκολίες στην αναδιαμόρφωση κάποιων χώρων ,  επιπλέον εργασίες δηλαδή που μπορεί να προκύψουν για την κάλυψη κάποιων αναγκών,  θα πρέπει να υπολογίζεται και κάποιο επιπλέον ποσόν, όχι σημαντικό ίσως, για αυτά τα απρόβλεπτα.
Ο χρόνος παράδοσης τώρα, αυτός είναι εξαρτώμενος από πολλά όπως μπορεί να είναι π.χ. τυχόν αλλαγές που θα κάνετε, συνήθως όταν βλέπουμε την διαμόρφωση του χώρου μας και έχουμε ρεαλιστική άποψη αρχίζουν οι όποιες αλλαγές. Να θυμάστε επίσης ότι, οι όποιες αλλαγές θα μεταβάλλουν την αρχική τιμή αλλά και τον χρόνο παράδοσης του έργου ανακαίνισης.
Οι  αρχιτέκτονες, έχουν πάντοτε τη συνολική ευθύνη για τυχόν αναδιαμορφώσεις χώρων, ανακατασκευές, γενικές ανακαινίσεις, πολλές φορές με την υποστήριξη των πολιτικών μηχανικών σε περίπτωση που η εταιρεία αναλάβει την αρχική κατασκευή ενός κτιρίου.
Στην περίπτωση πάντως που επιλέξετε να συνεργαστείτε με έναν αξιόλογο άνθρωπο – Αρχιτέκτονα, τότε θα έχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε!
Το  σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του προσώπου ή του τεχνικού γραφείου, σύμφωνα με την εμπειρία μας, είναι να βεβαιωθείτε ότι, το άτομο που έχετε απέναντί σας κατανοεί την αισθητική σας άποψη για τα πράγματα και δεν πρόκειται να προσπαθήσει να σας παρασύρει σε δικές του προσωπικές επιλογές που μπορεί να σας βγάλουν και εκτός προϋπολογισμού.
Αποφασίστε εκ των προτέρων τι ακριβώς θέλετε και ορίστε εξ αρχής το πόσο είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για το όποιο πακέτο υπηρεσιών, τις επιμέρους εργασίες αλλά και τα αντικείμενα, διακοσμητικά ή χρηστικά, που θα απαιτηθούν για τον χώρο σας.
Αναφερθήκαμε λίγο πριν με έμφαση στον παράγοντα άνθρωπο γιατί πιστεύουμε ότι, ο σωστός άνθρωπος μπορεί να είναι σωστός Αρχιτέκτονας, το αντίθετο μάλλον δεν θα πρέπει να σας αφορά.

Νικόλας Τέτρις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου