Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Γερασμένα κτίρια Βλάβες, φθορές και Ενανθράκωση σκυροδέματος.

Γερασμένα κτίρια Βλάβες, φθορές και Ενανθράκωση σκυροδέματος.
(Άρθρο Κτίριο & Επισκευή/ Νικόλας Τέτρις)


Τα περισσότερα κτίρια στα μεγάλα αστικά κέντρα παρουσιάζουν πλέον βλάβες στα δομικά τους στοιχεία, κυρίως φθορές με εμφανή τα αποκαλυφθέντα στοιχεία του οπλισμού. Ίσως να έχετε παρατηρήσει και εσείς κάποια αντίστοιχη φθορά στο δικό σας κτίριο και ας μετράει μόνο λίγα χρόνια ζωής. Οι αιτίες ποικίλουν ανά περίπτωση.

Η ελλιπής συντήρηση των κτιρίων λόγω της οικονομικής κρίσης, έφεραν πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην δύσκολη θέση να ακολουθήσουν άλλες προτεραιότητες με αποτέλεσμα να “αμελούν” να επισκευάσουν εγκαίρως τις όποιες φθορές διαπίστωσαν στο κτίριο τους, με την πάροδο του χρόνου να επιδεινώνει το όποιο πρόβλημα οι φθορές αυτές, έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να απειλείτε ακόμη και η στατικότητα.

Κατεστραμμένες μονώσεις, εσφαλμένη εφαρμογή υλικών δόμησης, αστοχία υλικών, κλιματολογικές συνθήκες, ποιότητα εδάφους στο οποίο είναι θεμελιωμένα τα κτίρια, μη ολοκληρωμένες επισκευές και χρόνος κατασκευής αποτελούν πλέον κύρια στοιχεία έρευνας που σχετίζονται με την  παθολογία των κτιρίων.

Το σημερινό μας άρθρο, σκοπό έχει να σας ενημερώσει σχετικά με την «ασθένεια» του σκυροδέματος που ονομάζεται «ενανθράκωση», το φαινόμενο οφείλει την ονομασία της στην αλλαγή του υδροξειδίου του ασβεστίου που υπάρχει στο σκυρόδεμα σε ανθρακικό ασβέστιο. Το υδροξείδιο του ασβεστίου δηλαδή, μαζί με άλλα υδροξείδια εξασφαλίζουν στους οπλισμούς ένα προστατευτικό περιβάλλον. Στο περιβάλλον αυτό ένα φιλμ οξειδίων και η υπεροξειδίων προστατεύει το χάλυβα από τη διάβρωση. Η μετατροπή του υδροξειδίου του ασβεστίου σε ασβεστόλιθο με τη βοήθεια του ανθρακικού οξέος μειώνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον του οπλισμού σκυροδέματος.

Η ενανθράκωση του σκυροδέματος είναι η αρχή της οδού διάβρωσης των οπλισμών. Στις αστικές περιοχές μάλιστα υπάρχουν υψηλά ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα και εκεί ή ενανθράκωση αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες καταστροφής του οπλισμένου σκυροδέματος.

Η επισκευή των κτιριακών βλαβών αποτελεί υπηρεσία μείζονος σημασίας για την ομάδα του τεχνικού δυναμικού των ανθρώπων μας,  αποσκοπώντας τόσο στη διατήρηση της απρόσκοπτης λειτουργίας των κτιρίων, όσο και στην ελαχιστοποίηση άλλων πιθανών βλαβών. Η ομάδα εργασίας της εταιρίας διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεχνική κατάρτιση, ώστε να μπορεί να επιλύει κάθε τεχνικό ζήτημα, ενώ οι εργασίες πραγματοποιούνται με άρτια οργάνωση και ασφάλεια από το εκπαιδευμένο για αυτό προσωπικό, πάντα βάσει των προτύπων ISO 9001:2008, ISO 14001:2004.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου